Arkadaş ne zor işmiş doğalından güzelinden vanilya özütü bulmak.
Vanilya aroması tamam, vanilya şurubu tamam... Ama Türkiye'de vanilya özütü bulunmuyor!
Bulunanın da fiyatı altınla yarış halinde. Eeee tüm güzel tariflerde de, vanilya özütü de vanilya özütü... Napsak ne etsek derkeeennnn....
Bayram tatili için yurt dışına gitmiştik. Kezboşum gitmeden önce, vanilya özütünü oralardaki büyük marketlerde bile bulabileceğimi söylemişti. Bulursam hem ona hem kendime kapıp getirecektim. Ancak, benim uzun uzun buna mesai ayıracak vaktim olamadı oralarda. Tek bir büyük markete denk geldim ve orada da vanilya özütü bulamadım. Ancak, fiyat olarak Türkiye'ye kıyasla çok uygun olan vanilya çubukları çarptı gözüme ve onlardan doldurdum sepetime. Derken, aldım ve geldim.
Vanilya çubuklarını doğrudan tariflerde kullanmanın hiç verimli bi yöntem olmadığını, çeşitli yerlerde okumuştum. Kezboşum yine, aldığım çubuklarla kendi vanilya özütümüzü yapabileceğimizi söyledi. Böylece, Cafe Fernando'nun tarifini uygulamaya karar verdik. (Yazısı için TIKTIK !!)
Tarif basit, 3 vanilya çubuğuna 240 gr (1.5 su bardağı kadar) votka.
Ben 4 çubuğa karşılık, 35 'lik bir votka şişesinin tamamını kullandım.
Bundan sonrasında, en az 2 aylık bir süre özütün kıvamını almasını bekleyeceğim.
Ne kadar çok durursa, o kadar güzel bir kıvam aldığını söylediler.
Aslında sanırım bu iş, likör yapımı gibi de düşünülebilir :))
Bu arada, içine kullandığınız vanilya tohumlarından geriye kalan çubukları eklemeye devam edebilirsiniz. Ne kadar bol çubuk, o kadar yoğun aroma! :)))
Bu da benim 4 gün önce dinlenmeye bıraktığım özütümün görüntüsü.
Giderek daha koyu bir renk alacakmış, beklemedeyim.
Unutmadan, karışımınızı aklınıza geldikçe elinize alın sallayın da sallayın ve güneş görmeyen oda sıcaklığında bir yerde saklayın ;)) (Bu noktada, soğan - patates muamelesi yapabilirsiniz :)) )
Öperekten takipyenler !!
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhaba uyguladığınız tarifte bir yanlışlık var . 240 ml votka 3 su bardağına değil yaklaşık 1 su bardağına denk gelir. Özütünüz malesef çok düşük kalitede olacaktır ya da olmuştur :)
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
SilBlog ihmalleri bana yorumları neredeyse bir sene sonra görmeye mal oluyor malesef :( İnanın şu an burada yazdığım tarife uygun mu yapmıştım özütü yoksa burada mı yanlış yazmışım ondan bile emin olamadım ^.^ Ama özütüm fena olmamıştı hala da kullanıyorum aslında. Belki burada yanlış yazmışımdır :) Genelde ölçekle çalışıyorum çünkü, bardak ölçüsünü kullanmadığımı tahmnin ediyorum. Sizin uyarınıza yönelik yazımdaki 3 bardak ifadesini değiştireyim olmazsa ben :) Teşekkür ederim.
Sil